ce sunt aceste uleiuri esentiale?
Poate ca te agaseaza multitudinea de informatii care vin spre tine in ultima vreme despre uleiurile esentiale. Si te intrebi ce o fi asa special la ele si de ce unii oameni le promoveaza atat de agresiv (intre noi fie vorba partea asta cu agresivitatea nici eu nu am inteles-o inca).
Ca sa fiu sincera cu tine mi-a luat cativa ani de cand am auzit prima data despre uleiurile esentiale folosite in scop terapeutic si pana sa le dau o sansa. Cred ca fiecare are momentul sau cand este pregatit sa se deschida catre noi posibilitati si nimic bun nu poate iesi daca grabim si fortam aceasta intalnire. De aceea nici eu nu doresc sa le bag pe gat nimanui.
Hai sa iti spun putin despre uleiuri si tu vei decide daca esti pregatita sa le dai o sansa in viata ta.
uleiurile esentiale
Pe Pământ există o mare varietate de plante de diferite forme, mărimi, culori și arome. Numeroase astfel de plante conțin compuși care în mod tipic nu pot fi văzuți cu ochiul liber — aceștia sunt prezenți în rădăcinile, florile, semințele, scoarța sau alte zone ale plantei. Acești compuși sunt cunoscuți sub numele de uleiuri esențiale. Sunt extrem de concentrați, acțiunea lor fiind extrem de puternică. Purtând și denumirea de compuși aromatici volatili, uleiurile esențiale conferă plantei aroma proprie, o protejează de condițiile de mediu și insectele dăunătoare și joacă un rol important și în polenizarea plantei.
Știința care stă la baza uleiurilor esențiale
CUM ACȚIONEAZĂ ULEIURILE ESENȚIALE?
Utilizarea uleiurilor esențiale de-a lungul istoriei
ULEIURILE ESENȚIALE NU REPREZINTĂ O TENDINȚĂ NOUĂ
CUM AU FOST UTILIZATE ULEIURILE ESENȚIALE ÎN ANTICHITATE?
- Egipt: Egiptenii foloseau produsele obținute din plante la tratamente de înfrumusețare, prepararea mâncării, ritualuri de înmormântare și ceremonii religioase.
- Grecia: În Grecia antică, persoane ca Homer și Hipocrate au explorat utilizările aromatice ale plantelor, bazându-se pe descoperirile făcute de egiptenii antici.
- Roma: Romanii din antichitate foloseau extractele din plante pentru masaj, parfum și băi aromatice.
- Iran: În Evul Mediu, locuitorii din zona Iranului foloseau adesea și comercializau condimente sau rășini pentru parfumerie și menținerea stării de sănătate.
- India: Medicina ayurvedică, un sistem de vindecare holistică originar din India, s-a dezvoltat de-a lungul a 5000 de ani și include utilizarea compușilor aromatici și vegetali.
- China: Timp de secole, practicile chinezești tradiționale au inclus utilizarea de material vegetal pentru a susține starea de bine.
- Franța: Rene Gattefosse, un chimist francez, este considerat cel care a inventat și a folosit primul termenul „aromaterapie” atunci când a studiat și a realizat o cercetare aprofundată referitoare la uleiurile esențiale în secolul al XIX-lea.